Press "Enter" to skip to content

Tag: jvm

Java Servisinin Kendi Kendine Durması Sorunsalı

Çalıştığım şirkette eski de olsa Glassfish 2.1.1 sunucusu üzerinde barındırdığımız bir uygulamamız var. Bütün sistemi daha yeni ve hızlı bir ortama taşımamız gerektiğinde Glassfish uygulama sunucusu yeni donanımlar üzerine yüklendi ve gerekli ayarlamaları yapıldı. Ancak test aşamasında farkettik ki Glassfish sunucusunun yüklü olduğu makinede kullanıcı oturumunu kapattığı anda uygulama yanıt…

Share
2 Comments

JVM – İçeride Neler Oluyor?

Java ile uğraşan hemen herkes JVM (Java Virtual Machine) hakkında az çok bilgiye sahiptir. Basit olarak söylemek gerekirse JVM, yazdığımız java uygulamalarını çalıştıran sanal bir makinedir. Peki bu sanal makinenin içerisinde arka planda neler döndüğünü hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda programcıların yazdığı .java uzantılı bir kod dosyasının derlendikten sonra hangi aşamalardan geçerek çalıştırıldığını anlatmaya çalışacağım. JVM ile ilgili daha basit düzeyde detaylı bilgi almak istiyorsanız bu adresteki yazımı okuyabilirsiniz.

Bir java programcısının yazdığı .java uzantılı dosya, Java derleyicisi tarafından derlenerek çalıştırılmaya hazır .class uzantılı bir “bytecode” dosyasına dönüştürülür. Bu aşamadan sonra programın çalıştırılması işini JVM yapar. JVM bir Java programını çalıştırmadan önce “yükleme”, “bağlama” ve “ilklendirme” olmak üzere 3 aşamadan geçirir. Şimdi sırasıyla bunları inceleyelim.

Share
2 Comments

Java Virtual Machine Nedir?

JVM’nin basit olarak Java programlarını çalıştıran sanal bir makine olduğunu biliyor olabilirsiniz ancak yine de bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Çünkü JVM hakkında bilinmesi gereken çok ama çok şey var. Bu yazıda bunların bir kısmına değinmeye çalışacağım.

Bildiğiniz gibi Java derleyicisi doğrudan fiziksel bir makinenin çalıştırabileceği makine kodları değil, sadece Java Sanal Makinesinin anlayıp çalıştırabileceği formatta bir kod üretir. Ara bir dil olarak da tanımlanabilen “bytecode”, class uzantılı dosyalar içinde saklanır. Java derleyicisinin işi burada biter ve bundan sonra ikili (binary) formatta kodlanmış olan class dosyalarının çalıştırılması JVM tarafından yapılır.

Share
9 Comments
%d bloggers like this: