Ubuntu üzerinde PHP ve MySQL uygulamaları geliştirmek istiyorsak, öncelikle gerekli bileşenleri sistemimize kurmamız gerekiyor. Bu bileşenler LAMP (Linux-Apache-MySQL-PHP) adı altında toplanmıştır. Bunları sistemimize kurmak için şöyle bir yol takip edebiliriz.
3 CommentsCategory: Linux
Ubuntu’da login ekranında şifreyi girerken num-lock tuşunun kapalı olması bazen sinir bozucu olabiliyor. Şifrenizin içinde rakamlar varsa ve siz de benim gibi her seferinde num-lock’un kapalı olduğunu unutup şifreyi iki kez girmek zorunda kalıyorsanız bunu çözmenin yollarını aramış olabilirsiniz. Ben her Ubuntu kurduğumda bu işi mutlaka yaparım ama her seferinde de nasıl yapıldığını unuttuğum için tekrar aramak zorunda kalırım. Buraya yazıyorum ki unutmayayım 🙂
Leave a CommentBugün kullanımda olan Ubuntu, Pardus, Fedora gibi işletim sistemleri hep Linux olarak bilinir. Aslında gerçek biraz daha farklı. Linux, özünde bir işletim sistemi değil, işletim sistemi çekirdeğidir. İşletim sistemi çekirdeği ise bilgisayar kaynaklarının yönetimini yapan ve uygulama programlarının ihtiyaçlarını donanım kısmında sağlayan bir işletim sistemi bileşenidir. Başka bir deyişle bizim bilgisayar üzerinde çalıştırdığımız programlar ile bilgisayarın donanımı arasında bir köprü kurarak iletişimi sağlayan, işletim sisteminin en önemli parçasıdır.
Peki, madem öyle GNU nedir? GNU, 1984 yılında Richard Stallman tarafından başlatılmış bir işletim sistemi projesidir. Açılımı “GNU’s Not Unix” yani “GNU Unix Değildir” dir. Bu adın seçilmesindeki sebep GNU’nun Unix’e benzemesine rağmen hiç UNIX kodu içermemesidir.
Leave a Comment