Press "Enter" to skip to content

Category: Yazılım

Amerika’da Yazılımcılık – Vize Türleri

Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda Amerika’da çalışma izni sağlayan vize türlerinin en yaygın olanlarından bahsedeceğim. Bu yazı dizisi bilgisayar/yazılım mühendislerine yönelik olsa da vize türleri konusu çoğu meslek için aynı. Ancak şunu da söylemem lazım, burada anlatılanlar kısa bilgilendirmelerden ibaret olacak. Her bir seçenek için detaylı kurallar ve geçmeniz gereken süreçler…

Share
Leave a Comment

Effective Java Madde 9: try-finally Yerine try-with-resources Tercih Edin

Java kütüphaneleri yazılımcının close metodunu çağırarak kapatması gereken birçok kaynak barındırır. Bunlara örnek olarak InputStream, OutputStream ve java.sql.Connection verilebilir. Bu kaynakları kapatmak (serbest bırakmak), istemciler tarafından sıklıkla unutulur ve bu durum ciddi performans sorunlarına yol açar. Bu kaynaklar her ne kadar finalizer (sonlandırıcı) kullanarak istemci tarafında yapılacak hatalara bir önlem…

Share
Leave a Comment

Effective Java Madde 18: Kalıtım Yerine Komposizyonu Tercih Edin

Kalıtım kodların yeniden kullanımını sağlayabilen güçlü bir araçtır, ancak her zaman yapacağınız iş için en doğru araç olmayabilir. Yanlış kullanıldığında kırılgan yazılımlara yol açar. Kalıtımı, aynı paket içerisinde, ata sınıf ve çocuk sınıfın aynı programcının kontrolünde olduğu durumlarda kullanmak güvenlidir. Bunun yanında, özellikle kalıtılmak için tasarlanmış ve belgelenmiş sınıfları kalıtmak…

Share
1 Comment

Java’da Enum Türleri

Merhabalar, Java dilinde Enum türlerini detaylarıyla anlatan Türkçe bir kaynak bulamadığım için bu yazıyı yazmaya karar verdim, umarım bu alandaki eksiği bir nebze olsun kapatır.

Java’da Enum türleri önceden tanımlanmış sabit değerleri ifade etmek için kullanılır. Peki bununla neyi kastediyoruz? Mesela en klasik örnek haftanın günleri. Bir haftanın kaç gün olduğu ve hangi günlerden oluştuğu bilindiğine göre bunu aşağıdaki gibi bir Enum türüyle ifade edebiliriz.

public enum Gun {
    PAZARTESI,
    SALI,
    CARSAMBA,
    PERSEMBE,
    CUMA,
    CUMARTESI,
    PAZAR
}
Share
2 Comments

Birim Test Nedir? Niçin Yapılır? Nasıl Yapılır?

Yıl olmuş 2014 hala birim test makalesi mi yazıyorsun diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, birim testi uzun zamandır kullanılan bir yöntem olmasına rağmen tam olarak ne işe yaradığı, neden yapıldığı ve nasıl yapılması gerektiği konusunda açıklayıcı bir Türkçe yazı bulmak malesef zor. Bu yüzden, yazılım mühendisi adaylarına ve kariyerine yeni başlayan…

Share
Leave a Comment

Redgate SQL Search Plugin

SQL Server Management Studio 2008 kullanarak veritabanınızdaki bütün tablolar veya saklı yordamlar (stored procedure) içerisinde bir metin aramanız gerektiği zaman yapamadığınızı anlamak uzun sürmüyor. Benim de bugün bütün stored procedureları taramam gerektiğinde üçüncü parti yazılımlara yöneldim Redgate firmasının geliştirdiği SQL Search Pluginini buldum. Plugin SQL Server Management Studio içerisine entegre…

Share
Leave a Comment

Yazılım Testi Nedir?

Yazılım testi, yazılımın daha önce tanımlanmış teknik ve işlevsel gereksinimleri karşılayıp karşılamadığının ve yazılımın beklendiği gibi çalışıp çalışmadığının kontrolüdür. Yazılım test süreci de temel olarak elde edilen ürünün beklenen kalitede olduğunu belirlemek, değilse istenilen kaliteye ulaştırılmasını sağlamayı amaçlayan bir süreçtir. Kalite düzeyi müşteri tarafından maliyet analizi göz önüne alınarak belirlenir. Bilgisayar sistemleri hatalar barındırır. Bu hatalar insan (geliştirici, analist vb.) ve donanım kaynaklı olabilir ve hatalar maddi ve/veya prestij kayıplarına neden olabilir. Yazılım test surecinin proje döngüsüne katılmasıyla bu kayıplar en aza indirebilir. Burada unutulmaması gereken şey mükemmel yazılım olmadığı ve bir yazılımın asla %100 test edilemeyeceğidir. Bir yazılımı %100 oranında test etmeye çalışmak hem maddi gerekçelerle hem de pratik olarak mümkün olmadığından, yazılımın beklendiği gibi çalıştığını gösterebilecek sınırlı sayıda ancak özenle seçilmiş bir test kümesinin belirlenmesi ve bu test kümesi üzerinden test yapılması daha mantıklıdır.

Share
8 Comments

IBM Yazılım Akademisi 2011 Duyuruldu

IBM’in 2008 yılında başlattığı ve üniversite öğrencilerinin takımlar halinde yarışarak IBM’in önerdiği proje tanımlarını hayata geçirmek için çaba sarfettikleri bir proje yarışması olan Yazılım Akademisi bu sene “Hizmet Olarak Yazılım” temasıyla yapılacak. Toplamda 26 adet proje tanımının olduğu bu seneki yarışma büyük çekişmelere sahne olacak gibi görünüyor. Sene içerisinde çeşitli eğitimlerin de verileceği yarışmada proje başlıkları şöyle:

Share
Leave a Comment
%d bloggers like this: