Press "Enter" to skip to content

Tag: kalıtım

Effective Java Madde 23: Sınıf Hiyerarşilerini İşaretli Sınıflara Tercih Edin

Nesnelerinin mantıksal olarak birbirlerine yakın şeyler ifade etmesi sebebiyle tek bir sınıf içerisinde tanımlanan, bir işaret (tag) alanı ile nesnenin tam olarak neyi temsil ettiğini gösteren sınıflara işaretli sınıf diyebiliriz. Aşağıda, her ikisi de birer geometrik şekil olması sebebiyle hem bir daireyi hem de dikdörtgeni ifade edebilmek için yazılmış bir…

Share
Leave a Comment

Effective Java Madde 19: Kalıtımı ya Tasarım ve Dokümantasyon ile Destekleyin ya da Yasaklayın

Madde 18’de, kalıtılmak için tasarlanmamış ve belgelenmemiş (dokümantasyon) yabancı sınıfları kalıtmanın tehlikeli olduğunu söylemiştik. Peki ama bir sınıfın kalıtım için tasarlanması ve belgelenmesi ne anlama gelmektedir? Birincisi, sınıf içerisinde bulunan her bir metot için, geçersiz kılındığında ne gibi etkiler olacağı net olarak belgelenmelidir. Başka bir deyişle, sınıf geçersiz kılınabilen (override…

Share
Leave a Comment

Effective Java Madde 18: Kalıtım Yerine Komposizyonu Tercih Edin

Kalıtım kodların yeniden kullanımını sağlayabilen güçlü bir araçtır, ancak her zaman yapacağınız iş için en doğru araç olmayabilir. Yanlış kullanıldığında kırılgan yazılımlara yol açar. Kalıtımı, aynı paket içerisinde, ata sınıf ve çocuk sınıfın aynı programcının kontrolünde olduğu durumlarda kullanmak güvenlidir. Bunun yanında, özellikle kalıtılmak için tasarlanmış ve belgelenmiş sınıfları kalıtmak…

Share
1 Comment

Strateji Tasarım Deseni

Uzun zamandır yazmak istediğim konulardan birisi de tasarım desenleri. Strateji deseni çok sık kullanılan ve çok yararlı olduğunu düşündüğüm bir tasarım deseni olduğu için bununla başlamak istedim. Bu desenin kitaplardaki tanımını verip kafa karıştırmaktansa bir örnekle başlamak istiyorum. Bir şirketimiz olduğunu ve bu şirkette çalışan teknisyen, mühendis ve yönetici türünde elemanlarımız olduğunu varsayalım. Her bir eleman türü için de ayrı ayrı maaş hesaplama algoritmalarımız olsun. Bu durumu koda döktüğümüzde aşağıdaki gibi bir sonuç karşımıza çıkabilir.

Share
17 Comments
%d bloggers like this: